Persbericht
Zaal de Unie, Rotterdam, 20 juni 2006
De Thermometer


Discriminatie: kwajongensstreek of racisme?

Op dinsdag 20 juni 2006 vindt in Zaal De Unie het debat Discriminatie: kwajongensstreek of racisme? plaats. Dit debat is onderdeel van de debatserie DE THERMOMETER, waarin de temperatuur van het maatschappelijk klimaat in stad en land wordt gemeten.

In debat gaan: Arie van der Zwan, publicist en voormalig hoogleraar economie aan de EUR; Peyman Jafari, lid coŲrdinatiegroep Nederlands Sociaal Forum; Andre Vervooren, portefeuillehouder Multi-etniciteit/Discriminatie Politie Rotterdam-Rijnmond en Mieke Komen, criminoloog aan de Universiteit Utrecht en lector Jeugdopvoeding aan de Haagse Hogeschool.
En met de getuige-deskundigen: Chan Choenni, directie Integratiebeleid van het Ministerie van Justitie en Igor Boog, onderzoeker en redacteur bij het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie.
Moderator: Jeroen Visser 

Op 14 juni reikt het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie de Monitor Rassendiscriminatie 2005 uit aan Rita Verdonk, minister van Vreemdelingenzaken en Integratie. Dit onderzoek is de eerste publicatie in Nederland waarin discriminatie-ervaringen worden gerelateerd aan feitelijke gegevens over rassendiscriminatie op verschillende maatschappelijke terreinen.
Het onderzoek schetst een genuanceerd, maar niet al te rooskleurig beeld en roept een aantal vragen op. Hoe serieus neemt Nederland rassendiscriminatie? Dreigt er een vertrouwensbreuk tussen burgers onderling en in het bijzonder tussen allochtone burgers en overheidsinstellingen? Bestaat er een racismeprobleem in Nederland of gaat het vooral om de spreekwoordelijke kwajongensstreken?  

Datum: dinsdag 20 juni 2006
Locatie: Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam 
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis 
Reserveren: rrkc@rrkc.nl of 010-4333534 (ma. t/m vr. van 11.00 tot 17.00 uur)
Informatie: www.rrkc.nl 010-433 58 33 www.dethermometer.nl 

DE THERMOMETER wordt georganiseerd door het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie en de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur en, voor dit debat, in samenwerking met het Humanistisch Verbond in Rotterdam.